Luarea directiei pe harta cu busola

Luarea unei anumite directii pe o harta intre 2 puncte si mentinerea ei corecta in mersul pe teren, este cel mai important mijloc de navigare precisa cu harta si busola pe un teren acoperit sau descoperit. Dupa orientarea corecta a unei harti cu ajutorul busolei, urmatorul pas care urmeaza este obtinerea unei directii precise intre 2 puncte sau dealungul unei anumite rute de urmat. In practica orientarii sportive acest lucru se face cel mai bine cu busolele de tip Sport (Silva, Recta, Suunto) sau cu busolele de deget.

Inainte de a invata sportivul practic cum sa obtina o directie corect pe o harta folosind busola, el trebuie sa cunoasca o minima notiune teoretica despre azimut. Unghiul dintre linia Sud-Nord si linia care uneste punctul in care ne aflam cu harta si busola si punctul la care dorim sa ajungem, se numeste AZIMUT. In practica curenta el mai este denumit UNGHI DE MARS, se masoara in grad, iar deplasarea intre aceste doua puncte folosind busola se mai numeste ” mersul pe unghi de mars”. Tot in practica curenta se foloseste cel mai des pentru acest tip de deplasare pe o anumita directie luata foarte precis cu busola „mersul pe viza”. In afara sportivilor care alerga cu busola si harta, aceasta masuratoare a unghiului de mars (a azimutului) este folosita cel mai frecvent in procesul de cartografiere precisa a unei harti topografice sau de orientare. Atat pentru sportiv cat si pentru cartograf, este foarte importanta cunoasterea modului de gradare a busolei folosite, cel mai des in 360 de grade, mult mai rar la anumite busole vechi in 400 de gradeazimut
Obtinerea directiei de mers cu ajutorul busolei.

Cel mai precis unghi de mars intre doua puncte se obtine in cartografie cu ajutorul busolelor tip Bezard si a celor moderne derivate din ea. In practica orientarii sportive pentru obtinerea unei directii suficient de precisa pentru o navigare corecta cu harta pe teren, se folosesc busolele de tip Sport (Silva, Recta, Suunto).

Iata cum se procedeaza cu o busola de tip Sport. Se aplica busola (a carei placa de baza este transparenta) peste harta, cu una dintre cele doua margini lungi (indiferent care cea din dreapta sau din stanga) dealungul liniei care uneste cele doua puncte intre care dorim sa ne deplasam. Poate sa fie linia rosie care uneste cercurile a 2 posturi de control (vezi foto 1 linia dintre posturile 3 si 4), poate fi o poteca sau defrisare dealungul careia dorim sa mergem, sau poate sa fie pur si simplu o linie imaginara dintre punctul unde suntem in acel moment si punctul la care dorim sa ajungem.hartacusilva01

In etapa urmatoare (vezi foto 2), cu busola tinuta aplicata bine pe harta, ca sa nu se miste, ne rotim pana cand liniile de pe busola, care reprezinta axa Nord-Sud, se suprapun peste liniile de Nord ale hartii peste care este tinuta busola. Foarte mare atentie ca Nordul acului magnetic sa fie indreptat spre Nordul hartii folosite. Au fost nenumarate cazuri in care Nordul acului magnetic a fost orientat spre Sudul hartii si sportivul a plecat din postul de control cu 180 de grade invers fata de directia care trebuia sa o urmeze.hartacusilva02

Dupa ce am obtinut astfel unghiul de mars (viza) directiei dorite, ridicam busola de pe harta si cu harta intr-o mana si busola tip Sport in cealalta mana (vezi foto 3), incepem sa ne deplasam pe directia respectiva spre punctul dorit , avand grija tot timpul ca Nordul acului magnetic sa fie in dreptul punctului de Nord (360 grade sau 0 grade) indicat pe cercul gradat de pe marginea capsulei rotunde a busolei. Mare atentie ca la ridicarea busolei de pe harta, sa nu rotim din greseala capsula busolei, ceace va duce la folosirea unui unghi de mars gresit.

sportivcumap

Deasemenea foarte frecvent in cursul deplasarii pe teren pe directia dorita, se pot produce mici deplasari ale capsulei busolei, ceace duce iarasi la greseli de unghi de mars. Toate aceste mici greseli, la care se adauga inevitabile miscari ale acului magnetic in cursul alergarii, insumate duc la devieri importante la capatul vizei. O deviere de numai 1 grad la capatul unei vize de peste 500 metri duce la o eroare de aproape 50 de metri la capatul vizei. Se recomanda sportivilor incepatori si chiar celor mai avansati, ca pedistante mai mari sa se faca mici opriri pentru refacerea masurarii unghiului de mars de pe harta si pentru oprirea din miscare a acului magnetic si luarea unei directii precise. O buna tehnica este acea ca dupa fiecare mica oprire sau chiar de la plecarea pe directie, sa se tinteasca la capatul vizei intr-un obiect de pe teren, deplasarea pana la acel obiect si apoi o noua scurta oprire cu reverificarea orientarii acului magnetic spre Nordul busolei folosite.

Folosirea busolei pentru deget (police).
Se aplica busola peste suprafata hartii cu marginea lunga din dreapta a busolei, dealungul liniei care uneste cele 2 puncte intre care dorim sa ne deplasam. Poate sa fie linia rosie dintre cercurile a 2 posturi de control, o poteca sau defrisare pe care dorim sa ne deplasam sau pur si simplu o directie de mers spre un reper de pe harta. Marginea din fata a busolei priveste spre punctul in care dorim sa ne deplasam astfel incat varful policelui sa fie aproape de punctul la care dorim sa ajungem, nu in punctul de pe harta in care suntem in acel moment. Harta si busola aplicata peste harta se tin cu aceasi mana, dupa care ne rotim impreuna cu harta din mana, pana cand Nordul acului magnetic se indreapta spre Nordul hartii de sub busola. Urmeaza deplasarea pe teren cu busola si harta in mana, linia reala sau imaginara care uneste cele 2 puncte intre care ne deplasam, fiind acum orientata exact pe directia de mers. Atentie ca si la busolele tip Sport, sa nu indreptam acul magnetic al busolei spre Sudul hartii, sau sa nu miscam busola de pe harta din pozitia care indica directia corecta de urmat.

mapdeget

Autor articol Dr. Soescu N.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s