Intelegerea si folosirea curbelor de nivel

Intelegerea rapida si corecta a curbelor de nivel de pe o harta de orientare, este o arta la sportivul cu experienta. Odata ce sportivul incepator poate recunoaste pe harta si pe teren mameloane, depresiuni, creste, vai, adancituri, curmaturi (sei) si in acelasi timp poate sa isi da seama pe harta unde este mai sus si unde este mai jos, se poate trece la invatarea mersului si orientarii pe un teren valurit, folosind reperele de nivelement de pe teren, precedate de o interpretare corecta a curbelor de nivel de pe harta. Primele lectii teoretice de explicarea curbelor de nivel, vor folosi metodele clasice de intelegerea a ceace sunt aceste linii imaginare: metoda felierii unui cartof in diverse planuri orizontale, forme de relief realizate din nisip ud si trasarea pe ele a curbelor de nivel, la fel si metoda scufundarii in apa a unui obiect rotunjit. Intr-o etapa urmatoare sportivului i se arata mai multe desene in 3D care reprezinta diverse forme de relief si alaturat harta cu curbele de nivel care corespunde formei de relief.

Exemple cu principalele forme de relief intalnite in practica orientarii pe un teren cu nivelment:

  • Sa larga intre doua mameloane. Postul de control in sa
  • Creasta si adancitura. Postul de control in adancitura.
  • Mameloane si depresiune. Postul de control sus pe un mamelon.
  • Fir de vale
  • Versant cu trepte de relief. Postul de control la piciorul unei stanci.
  • Coama (creasta) de munte. Postul de control intr-o sea.

O alta metoda utila in aprofundarea intelegerii curbelor de nivel, este desenarea grafica a profilului unei sectiuni dintre doua posturi amplasate pe harta unui teren cu nivelment framantat. Sportivului i se da o harta cu numeroase curbe de nivel si repere de nivelment, pe care sunt desenate posturile de nivel si i se cere sa faca grafic profilul rutei care uneste posturile de control.

Exemplu:

In cea mai avansata etapa a procesului de invatare si intelegere a nivelmentului desenat prin curbe de nivel, se vor folosi harti doar cu curbele de nivel (extrase doar ale culorii sepia) pe care se vor amplasa posturi de control. Mai intai teoretic sportivul este pus sa isi aleaga si sa deseneze o ruta pe curba de nivel intre posturi, dupa care posturile se amplaseaza pe teren si sportivul trebuie sa le gaseasca. Rutele folosite intre posturi vor fi cu predilectie cele care implica cel mai mic procentaj de urcus si cea mai putina pierdere de nivel, asa zisul „mers pe nivel”. Deoarece o astfel de ruta este un adevarat „slalom pe nivel” cu numeroase schimbari de directie, este bine ca sportivul sa fie invatat sa foloseasca si busola pentru mentinerea unei directii generale intre cele doua posturi de atins.

In desenele 1 si 2 este ilustrat „slalomul pe nivel”. De la postul 1 la postul 2, sportivul pleaca mai intai spre Est pe curba de nivel si apoi face un adevarat slalom printr-o prima sea larga, apoi trece prin alta sea intre cele doua mameloane mai mici si ajunge in final la postul 2 care este intr-o adancitura.

ocoliremap

In desenul 3, trasatorul a ales ca linia dreapta care uneste posturile 4 si 5, sa treaca peste numeroase fire de vale adanci si rupturi de teren. Sportivul va alege ruta mai lunga dar cu cel mai mic efort fizic, „mersul pe nivel”, care ocoleste capetele de sus ale firelor de vale.

In final sportivul deja avansat, trebuie invatat sa nu fie eclectic, folosind aceasi tehnica de navigare cu harta si busola pe orice forma de teren. Este si greu ca pe un teren cu nivelment framantat sa mergi numai in linie dreapta pe viza sau sa mergi numai pe curba de teren. In realitate orice sportiv se adapteaza la felul terenului si foloseste mai multe tehnici si tactici de navigare, combinate intre ele. Nu trebuie neglijata nici echidistanta hartii si scara hartii, iar sportivul trebuie invatat ca anumite forme de relief si repere mici de pe teren, nu pot fi reprezentate pe harta la o echidistanta prea mare a curbelor de nivel.

Autor articol Dr. Soescu N.

Un gând despre “Intelegerea si folosirea curbelor de nivel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s