Harta si Busola

Ce este o busola?

Busola este un instrument ce indica Nordul magnetic si este folosita pentru orientare si navigare cu harta. Folosirea busolei, permite Nordarea hartii dupa care se navigheaza si mentinerea directiei de mers.

Ce este o harta?
Este o reprezentare in plan, micsorata si generalizata a unei zone terestre. Micsorarea se face pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartilor se foloseste o proiectie cartografica. Pe o harta se gasesc diverse simboluri (cum ar fi Nordul hartii pentru a ne orienta in teren iar in cazul in care nu gasim pe harta desenat un indicator „N” atunci partea superioara a hartii indic Nordul pe harta) si prescurtari ce sunt explicate intr-o legenda. Intotdeauna partea de sus a hartii indica Nordul.
Hartile se clasifica in : harti la scara mare – 1:20.000 – 1:200.000, harti la scara mijlocie – 1:200.000 – 1:1.000.000, harti la scara mica – peste 1:1.000.000. Scara unei harti ne spune de cate ori suprafata terestra reprezentata a fost micsorata. De exemplu scara 1:20.000 inseamna ca 1cm pe harta reprezinta 20.000 cm adica 200 m in teren. Curbele de nivel. Deasemenea pe harti mai gasim desenate si curbele de nivel ce ne indica cat de abrupt sau cat de plat este terenul si ne ajuta sa ne facem o o idee despre relieful pe care il vom intalni: dealuri, abrupturi, chei…etc. Terenul mai domol este indicat de curbele de nivel care sunt la o distanta mare si cat de cat egale, terenul abrupt este indicat de liniile apropiate una de alta, iar liniile care se ating sau se suprapun indica un abrupt stancos.

Tipuri de busole.

Busola tip capsula                                 Busola sport                              Busola de deget

 

Folosirea busolei pentru orientarea corecta a hartii.
Acul magnetic al busolei indica intotdeauna Nordul Magnetic. Oriunde te-ai afla, oricum te-ai roti sau intoarce, acul magnetic (in general 1/2 lui rosie) indica Nordul. Acest fapt permite o orientare corecta a hartii prin alinierea liniilor de pe harta care indica Nordul, cu linia Nord-Sud de pe busola folosita. Iata care sunt etapele folosite in procesul de invatare a orientarii hartii cu diferite tipuri de busole.

  1. Impatureste harta de concurs, suficient cat sa vezi bine sectiunea de parcurs si tine harta astfel ca sa ai inaintea ta directia rutei de parcurs.
  2. Pentru busolele mici tip capsule atasate de harta (desenul 1), aceasta se tine cu 2 maini cu unul din police pus pe harta in locul unde ne aflam .foto01
  3. Pentru busolele de deget (police), se plaseaza coltul marginii din fata a busolei in punctul de pe harta a locatiei tale (desenul 2).foto02
  4. La busolele de tip Sport (desenul 3), se plaseaza latura busolei de-alungul rutei pe care vrei sa o parcurgi.foto03
  5. Cu harta in mana si busola fixata pe harta in fata ta, incepi sa te rotesti pe loc pana ce acul magnetic al busolei devine paralel cu liniile Nord-Sud de pe harta (atentie capatul de Nord al acului magnetic sa fie intr-adevar spre Nordul magnetic). In acest moment sportivul este cu fata inspre directia pe care doreste sa o urmeze. Busola de tip Sport se tine deobicei in mana opusa celei care tine harta de concurs. De mare importanta este ca busola sa fie tinuta orizontal, pentru ca acul magnetic sa se miste liber. Harta si busola se tin la un nivel mediu al corpului, iar pentru linistirea miscarilor acului magnetic se pot face scurte opriri.
  6. Dupa ce am ajuns la punctul dorit de pe teren, continuam sa citim harta si sa fixam cu varful policelui punctul de pe harta in care ne aflam la momentul respectiv. Cand poteca sau linia conducatoare isi schimba directia, mutam varful policelui in punctul unde dorim sa ajungem.
  7. Rotim harta astfel incat sa fim tot timpul cu fata pe directia spre noul punct de atins si orientam corect harta in asa fel incat acul magnetic al busolei sa fie paralel cu liniile Nord-Sud ale hartii, iar capatul rosu de Nord al acului magnetic sa indice sigur Nordul magnetic.

Autor articol Dr. Soescu N.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s